- Technical Blog From My Notebook

Friday, October 11, 2019

Electrical Engineering MCQ|Basic Electrical Engineering MCQ- 3


 Electrical Engineering MCQ|Basic Electrical Engineering MCQ- 3


31. D.C. generators are connected to the busbars or disconnected from them only under the
floating condition
(a) to avoid sudden loading of the primemover
(b) to avoid mechanicaljerk to the shaft
(c) to avoid burning of switch contacts
(d) all above
Ans: d
32. Eddy currents are induced in the pole shoes of a D.C. machine due to
(a) oscillating magnetic field
(b) pulsating magnetic flux
(c) relative rotation between field and armature
(d) all above
Ans: c
33. In a D.C. machine, short-circuited field coil will result in
(a) odour of barning insulation
(b) unbalanced magnetic pull producing vibrations
(c) reduction of generated voltage for which excitation has to be increased to maintain the
voltage
(d) all above
Ans:
34. Equilizer rings are required in case armature is
(a) wave wound
(b) lap wound
(c) delta wound
(d) duplex wound
Ans: b
35. Welding generator will have
(a) lap winding
(b) wave winding
(c) delta winding
(d) duplex wave winding
Ans: a
36. In case of D.C. machine winding, number of commutator segments is equal to
(a) number of armature coils
(b) number of armature coil sides
(c) number of armature conductors
(d) number of armature turns
Ans: a
37. For a D.C. machines laboratory following type of D.C. supply will be suitable
(a) rotary converter
(b) mercury are rectifier
(c) induction motor D.C. generator set
(d) synchronous motor D.C. generator set
Ans: c
38. The function of pole shoes in the case of D.C. machine is
(a) to reduce the reluctance of the magnetic path
(b) to spread out the flux to achieve uniform flux density
(c) to support the field coil
(d) to discharge all the above functions
Ans: d
39. In the case of lap winding resultant pitch is
(a) multiplication of front and back pitches
(b) division of front pitch by back pitch
(c) sum of front and back pitches
(d) difference of front and back pitches
Ans: d
40. A D.C. welding generator has
(a) lap winding
(b) wave moving
(c) duplex winding
(d) any of the above
Ans: a

No comments:

Post a Comment