- Technical Blog From My Notebook

Monday, October 14, 2019

Basic Electrical Engineering Quiz | Cells and Batteries Quiz

Basic Electrical Engineering Quiz | Cells and Batteries Quiz


1. The chemical energy in a battery or cell
(a) is a form of kinetic energy.
(b) cannot be replenished once it is gone.
(c) changes to electrical energy when the cell is used.
(d) is caused by electric current.




2. A cell that cannot be recharged is known as
(a) a dry cell.
(b) a wet cell.
(c) a primary cell.
(d) secondary cell.

3. A Weston cell is generally used
(a) as a current reference source.
(b) as a voltage reference source.
(c) as a power reference source.
(d) as a fuel cell.

4.The voltage produced by a battery of multiple cells connected in series is
(a) less than the voltage produced by a cell of the same composition.
(b) the same as the voltage produced by a cell of the same composition.
(c) more than the voltage produced by a cell of the same composition.
(d) always a whole-number multiple of 1.018 V.

5. A direct short-circuit of a large battery can cause
(a) an increase in its voltage.
(b) no harm other than a rapid discharge of its energy.
(c) the current to drop to zero.
(d) a physical rupture or explosion.

6. Suppose a cell of 1.5 V delivers 100 mA for 7 hours and 20 minutes, and then it is replaced
How much energy is supplied during this time?
(a) 0.49 Wh
(b) 1.1 Wh
(c) 7.33 Wh
(d) 733 mWh

7. Suppose a 12-V automotive battery is rated at 36 Ah. If a 100-W, 12-V bulb is connected
across this battery, approximately how long will the bulb stay aglow, assuming the battery has been
fully charged?
(a) 4 hours and 20minutes
(b) 432 hours
(c) 3.6 hours
(d) 21.6 minutes

8. Alkaline cells
(a) are cheaper than zinc-carbon cells.
(b) generally work better in radios than zinc-carbon cells.
(c) have higher voltages than zinc-carbon cells.
(d) have shorter shelf lives than zinc-carbon cells.

9. The energy in a cell or battery depends mainly on
(a) its physical size.
(b) the current drawn from it.
(c) its voltage.
(d) all of the above.

10. In which of the following devices would a lantern battery most likely be found?
(a) A heart pacemaker
(b) An electronic calculator
(c) An LCD wall clock
(d) A two-way portable radio

11. In which of the following devices would a transistor battery be the best power choice?
(a) A heart pacemaker
(b) An electronic calculator
(c) An LCD wall clock
(d) A two-way portable radio

12. For which of the following applications would you choose a lithium battery?
(a) A microcomputer memory backup
(b) A two-way portable radio
(c)A stand-alone solar-electric system
(d) A rechargeable lantern

13. Where would you most likely find a lead-acid battery?
(a) In a portable audio CD player
(b) In an uninterruptible power supply
(c) In an LCD wall clock
(d) In a flashlight

14. A cell or battery that maintains a constant current-delivering capability almost until it dies is
said to have
(a) a large ampere-hour rating.
(b) excellent energy capacity.
(c) a flat discharge curve.
(d) good energy storage capacity per unit volume.

15. Where might you find a nickel-based battery?
(a) In a satellite
(b) In a portable cassette player
(c) In a handheld radio transceiver
(d) More than one of the above

16. A disadvantage of mercury cells and batteries is the fact that
(a) they don’t last as long as other types.
(b) they have a flat discharge curve.
(c) mercury is destructive to the environment.
(d) they need to be recharged often.

17. Which kind of battery should never be used until it dies?
(a) Silver-oxide
(b) Lead-acid
(c) Nickel-based
(d) Mercury

18. The useful current that is delivered by a solar panel can be increased by
(a) connecting capacitors in parallel with the solar cells.
(b) connecting resistors in series with the solar cells.
(c) connecting two or more groups of solar cells in parallel.
(d) connecting resistors in parallel with the solar cells.

19. An interactive solar power system
(a) allows a homeowner to sell power to the electric company.
(b) lets the batteries recharge at night.
(c) powers lights, but not electronic devices.
(d) is totally independent from the electric company

20. An advantage of methanol over hydrogen for use in fuel cells is the fact that
(a) methanol is the most abundant element in the universe.
(b) methanol is not flammable.
(c) methanol is a solid at room temperature.
(d) methanol is easier to transport and store.


Answers


1. c 2. c 3. b 4. c 5. d 6. b 7. a 8. b 9. a 10. d 11. b 12. a 13. b 14. c 15. d 16. c 17. c 18. c 19. a 20. d

No comments:

Post a Comment