- Technical Blog From My Notebook

Sunday, March 24, 2019

RRB JE Previous year paper Solved|RRB JE Solved questions


 RRB JE Previous year paper Solved|RRB JE S0lved questions



116. Consider the following statements and select the difference between Chaitya and Vihara
A. Chaitya is a place of worship whereas Vihara is a living place for Buddhist saints
B. Vihara is a place of worship whereas Chaitya is a living place for Buddhist saints
C. Chaitya and Vihara both can be used as a living place
D. There is not much difference between the two

Ans. A.

117. The world famous Takht-i-Taus (the Peacock Throne) was kept in which of the following Mughal buildings?
A. The Diwan-i-Khas at Fatehpur Sikri
B. Agar Fort
C. The Rang Mahal at the Red Fort at Delhi
 D. The Diwan-i-Aam at the Red Fort at Delhi

Ans. D.

118. With reference to the colonial rule in India, consider the following events 
 1. Morely-Minto Reforms Act 
2. Transfer to capital from Calcutta to Delhi 
 3. First World War 
4. Lucknow Pact  .The correct chronological order of these events is

A. 2, 1, 3, 4 
 B. 1, 2, 3, 4
C. 2, 1, 4, 3
D. 1, 2, 4, 3

Ans. B.

119. The latitudes that pass through Sikkim also pass through
A. Rajasthan 
B. Jammu and Kashimir
C. Himachal Pradesh
D. Punjab 
Ans. A.

120. River Indus originates from
A. Hindukush Range 
 B. Himalayan Range
C. Karakoram Range 
D. Kailash Range
Ans. D.

121. Currently half of the world’s population lives in just six countries. Identify them from the following.
A. India, China, Bangladesh, Pakistan, Brazil, Indonesia
B. India, China, United States, Indonesia, Brazil, Pakistan
C. China, India, United States, Indonesia, Brazil, Pakistan
D. China, India, Bangladesh, United States, Pakistan, Indonesia
Ans. C. 

122. If a ship moves from fresh water not sea water, it will
A. sink completely
B. sink a little bit
 C. rise a tittle higher
 D. remain unaffected
Ans. C.

123. The focal length of a convex lens is

A. same for all the colours
B. shorter for blue light than for red
 C. shorter for red light than for blue
D. maximum for yellow light
Ans. B.

124. Which of the following is not correctly matched
A. Decibel-unit of sound
B. Horse power-Unit of power
C. Nautical mile-unit of distance
 D. Celsius-unit of heat
 Ans. D.

125. For distribution of powers between the union and the states, the constitution of India introduce three lists. Which two of the following Articles govern the distribution of power:

 A. Articles 3 and 4
B. Articles 56 and 57
C. Articles 141 and 142
 D. Articles 245 and 246

Ans. D.

126. Which of the following can a court issue for enforcement of Fundamental Rights?
 A. A decree
B. An ordinance
C. A writ
D. A notification

Ans. C.

127. Twenty point Programme’ (Bees-kutri Karyakrama) was first launched in the Year
 A. 1969
B. 1975
C. 1977
D. 1982

Ans. B.

128. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted
 A. To study the current socio-economic conditions of certain minority communities
B. To suggest measures for financing the development of infrastructure
C. To frame a policy on the production of genetically modified organisms
D. To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget.

Ans. B. 


No comments:

Post a Comment