- Technical Blog From My Notebook

Sunday, January 13, 2019

RRB JE SOLVED QUESTIONS SET 5


90. Select the correct statement
A. Lizards lay eggs but crocodiles give birth to babies
B. Birds lay eggs but bats give birth to babies
C. Both bats and birds lay eggs
D. Tortoises and crocodiles give birth to babies
Ans. B.
91. The HCF and LCM of 24 and 36 are respectively
A. 12, 36 B. 24, 24
C. 12, 72 D. 36, 72
Ans. C.
92. The least number which when divided by 15 and 18 leaving remainder 6 in each case is
A. 84 B. 96
C. 264 D. 276
Ans. B.
93. If a : b = 5 : 6 and a + b = 220, then a is equal to
A. 100 B. 120
C. 130 D. 140
Ans. A.
94. If 4, x, 2x, 32 are in proportion, then x is equal to
A. 8√2 B. 8
C. 16 D. 16√2
Ans. B.
95. If 15% of a number is 9, then number is
A. 30 B. 45
C. 60 D. 75
Ans. C.
96. The simple interest on Rs. 300 for 3.5 years, at 6% per annum is
A. Rs. 45 B. Rs. 50
C. Rs. 53 D. Rs. 63
Ans. D.
97. Compound interest on Rs. 1000 for 3 years compound annually at 10% per annum is
A. Rs. 331 B. Rs. 300
C. Rs. 1300 D. Rs. 1331
Ans. A.
98. The cost price of an article if Rs. 260. If it is sold at profit of 10%, then selling price is
A. Rs. 234 B. Rs. 286
C. Rs. 334 D. Rs. 386
Ans. B.
99. The selling price of an article is Rs. 648. If it was sold at a profit of 8%, the cost price of the article was
A. Rs. 500 B. Rs. 550
C. Rs. 600 D. Rs. 630
Ans. C.
100. A shopkeeper mixes 30 kg of wheat which cost him Rs. 16/kg with 20 kg of wheat which cost him Rs. 18/kg. He sells the mixture at Rs. 20/kg. His gains is
A. Rs. 260 B. Rs. 220
C. Rs. 180 D. Rs. 160
Ans. D.
101. Two vessels A and B, sprit and water are in the ratio 7 : 2 and 7 : 4 respectively. The ratio in which these are mixed which contains spirit and water in the ratio 2:1 is
A. 3:11 B. 11:3
C. 2:7 D. 7:2
Ans. A.
102. A person cycles at the speed of 36 km/h. The time taken by him in seconds, to cover a distance of 1500 m is
A. 160 B. 150
C. 120 D. 90
Ans. B.
103. A train is moving at a speed of 72 km/h. In 5 seconds it will cover a distance of
A. 60 m B. 80 m
C. 100 m D. 120 m
Ans. C.
104. A can do a piece of work in 30 days and B can do same work in 20 days. If they work together, in how many days they can complete the same work?
A. 10 B. 12
C. 15 D. 16
Ans. B.
105. P and Q can do a piece work in 15 days, Q and R in 12 days and R and P in 20 days. The number of days required for R to complete the same work is
A. 60 B. 50
C. 30 D. 20
Ans. C.
106. The average of first 5 odd prime numbers is
A. 5.4 B. 5.8
C. 6.8 D. 7.8
Ans. D.
107. The average of 18 observations is 30 and average of 22 observations is 40. The average of all combined observations is
A. 35.5 B. 35
C. 36 D. 36.5
Ans. A.
108. The sum of first 20 terms of the AP
5, 9, 13, 17, …., is
A. 850 B. 840
C. 820 D. 860
Ans. D


125. The India legislature was made bi-cameral for the first time by

A. Indian Council Act 1892

B. Indian Council Act 1909

C. The Government of India Act 1919

D. The Government of India Act 1935

Ans. C.

126. Recommendations to the president of India on the specific Union state fiscal relations are made by the-

A. Finance Minister

B. Reserve Bank of India

C. Planning Commission

D. Finance Commission

Ans. D.

127. Who had estimated National income in India first

A. Dadabhai Naoroji

B. R.C Dutt

C. M.G. Ranade

D. W. Hunter

Ans. A.

128. Match the Dams and the States in which they are situated

List-1(Dam) List-2 (State)

1. Tungabhadra 1. Kerala

2. Lower bhawani 2. Andhra Pradesh

3. Idukki 3. Tamil Nadu

4. Nagarjuna Sagar 4. Karnataka

A. A-3 B-2 C-4 D-1

B. A-2 B-4 C-3 D-1

C. A-4 B-3 C-1 D-2

D. A-1 B-4 C-1 D-3

Ans. C.

129. Which one of the following was the Chairman of the Committee on Pricing and Taxation of Petroleum Products?

A. Raja J. Chelliah B. C. Rangrajan

C. Y.V. Reddy D. Abid Hussain

Ans. B.

130. The first Commonwealth Games were held in year 1930 at

A. London (UK)

B. Sydney (Australia)

C. Hamilton (Canada)

D. Auchland (New Zealand)

Ans. C.

131. Which of the following is currently matched

A. Nehru trophy – Table tennis

B. Holkar trophy - Bridge

C. Ruia trophy - Kabaddi

D. B.C. Roy Trophy-Lawn Tennis

Ans. B.

132. The disease Athlete foot is caused by

A. Bacteria B. Fungi

C. Protozoa D. Nematod

Ans. B.

133. Which oe of the following is not obtain from stem?

A. Sunhemp B. Jute

C. Hemp D. Cotton

Ans. D.

134. Plant which grow in saline soil are

A. Xerophytes B. Hydrophytes

C. Halophytes D. Succulents

Ans. C.

135. What are the type of bonds present in CuSO4. 5H2O

A. Electrovalent and covalent

B. Electrovalent and co-ordinate

C. Electrovalent, covalent, co-ordinate and hydrogen bond

D. Covalent and co-ordinate covalent

Ans. C.

136. Match List-1 with List-2 and select the correct answer using the codes given the lists.

List – 1 List -2

A. Blue vitriol 1.Sodium bicarbonate

B. Epsom salt 2. Sodium hydroxide

C. Baking soda 3. Magnesium sulphate

D. Caustic soda 4. Copper sulphate

A. A-3 B-4 C-2 D-1

B. A-4 B-3 C-2 D-1

C. A-3 B-4 C-1 D-2

D. A-4 B-3 C-1 D-2

Ans. D.

137. Which one of th following is not an essential micronutrient for plants?

A. Boron B. Zinc

C. Sodium D. Copper

Ans. C.

138. A renowed Hindi poet who received the sahitya, Akedemi award for his work ‘Hawa mein hastakshar ‘passed away on April 1, 2015 is

A. Ajit Kumar

B. Kailash Vajpayi

C. Harishankar Parsai

D. Ravindra Kalia

Ans. B.

139. The 99th constitution Amendment Act was in news recently. It is related to

A. National Judicial Appointments Commission

B. Right to work

C. Reservation of women in police services

D. Police action in Naxal-prone areas.

Ans. A.

140. Who has bee declared the best actor and the best actress at the 62nd national film awards announced on March 24, 2014 in new Delhi?

A. Sanjari Vijay and Kangana Ranaut

B. Sanjari Vijay and Baljinder Kaur

C. Bobby Simhaa and Kangana Ranaut

D. Bobby Simhaa and Baljinder Kaur

Ans. A

No comments:

Post a Comment