- Technical Blog From My Notebook

Wednesday, January 9, 2019

RRB JE Previous Questions ,RRB JE Solved paper 2015

1. For an ideal gas the value of Joule
Thomson coefficient is
A. Zero B. 0.5
C. Unity D. Infinite
Ans. A.
2. Perpetual motion machine of second
kind violates the
A. First law of thermodynamics
B. Kelvin-plank statement
C. Clausius statement
D. Third law of thermodynamics
Ans. B.
3. The ratio of thermal conductivity to
electrical conductivity is equal to
A. Prandtl number B. Schmidt number
C. Lorentz numberD. Lewis number
Ans. C.
4. The effectiveness of a fin will be
maximum in a environment with
A. Free convection
B. Forced convection
C. Radiation
D. Convection and radiation
Ans. A.
5. With increasing temperature of intake
air, IC engine efficiency
A. Decreases
B. Increases
C. Remains same
D. Depends on other factors
Ans. A.
6. Thermal efficiency of CI engine is higher
than that of SI engine due to
A. Fuel used
B. Higher compression ratio
C. Constant pressure heat addition
D. Lower compression ratio
Ans. B.
7. The float in the carburettor of a petrol
engine controls
A. Flow rate of air
B. Flow rate of fuel
C. Flow rate of air-fuel mixture
D. Level of the petrol in the float
chamber
Ans. D.
8. Angle between the face and flank of the
single point cutting tool is known as
A. Rake angle B. Clearance angle
C. Lip angle D. Point angle
Ans. C.
9. Which of the following is a cutting tool
material
A. High speed steel B. Mild steel
C. Cost iron D. Galvanized steel
Ans. A.

10. In milling machine, the cutting tool is
held in position by
A. Chuck B. Spindle
C. Arbor D. Tool holder
Ans. C.
11. Collapsible tooth paste tubes are
manufactured by
A. Direct extrusion
B. Piercing
C. Impact extrusion
D. Indirect extrusion
Ans. C.
12. Sprue in casting refers to
A. Gate B. Runner
C. Riser D. Vertical passage
Ans. D.
13. In arc welding, arc is created between
the electrode and work by
A. Flow of current
B. Voltage
C. Material characteristics
D. Contact resistance
Ans. D.
14. Preheating of work piece is essential in
welding
A. High speed steel
B. Stainless steel
C. Cast iron
D. Aluminium
Ans. C.
15. An ideal voltage source should have
A. large value of emf
B. small value of emf
C. zero source resistance
D. infinite source resistance
Ans. C.
16. Which bulbs operates on lowest power
A. Night bulb B. Neon bulb
C. GLS bulb D. Torch bulb
Ans. D.
17. Electrode in not consumed in the case
of
A. TIG welding
B. MIG welding
C. Gas welding
D. Resistance welding
Ans. A.
18. DC generator are installed near the load
centres to reduce.
A. iron losses
B. line losses
C. sparking
D. corona losses
Ans. B.

19. In a DC motor, constant torque is
produced due to
A. rotor laminations B. end plates
C. pole shoes D. commutator
Ans. D.
20. Which of the following is not a part of
transformer.
A. Conservator B. Buccholz Relay
C. Exciter D. Breather
Ans. C.
21. An induction motor is
A. self starting with zero torque
B. self starting with high torque
C. self starting with low torque
D. non self starting
Ans. C.
22. The term “cogging” is associated with
A. three phase transformer
B. compound generators
C. DC series motor
D. Induction motors
Ans. D.
23. The speed of universal motor is
generally reduced by using
A. gear trains B. V-belts
C. brakes D. chains
Ans. A.
24. A thermal protection switch can protect
against
A. short circuit B. temperature
C. over load D. Variable load
Ans. C.
25. In a bipolar transistor which current is
largest
A. collector current
B. base current
C. emitter current
D. base or emitter current
Ans. C.
26. The word enhancement mode is
associated with
A. tunnel diode B. MOSFET
C. photodiode D. varactor diode
Ans. B.
27. Which of the following has highest
resistivity?
A. Mica B. Paraffin
C. Air D. Mineral oil
Ans. C.
28. Power diodes are generally
A. silicon diodes
B. germanium diodes
C. carbon diodes
D. carbon or germanium diodes
Ans. A.

29. The depletion layer width of junction
A. decreases with light doping
B. is independent of applied voltage
C. increases under reverse bias
D. increases with heavy doping
Ans. C.
30. For mercury arc rectifiers, the anode is
usually made up of
A. aluminium B. graphite
C. tungsten D. copper
Ans. B.
31. For effective modulation, the degree of
modulation should
A. small
B. never exceed 100%
C. be large
D. always more than 100%
Ans. B.
32. Which of them radiates emission?
A. LED
B. LCD
C. Both LCD and LED
D. Neither LCD nor LED
Ans. A.
33. Binary 101010 is equivalent to decimal
number
A. 24 B. 42
C. 64 D. 44
Ans. B.
34. The number of valence electrons in
donor impurity are
A. 1 B. 3
C. 5 D. 7
Ans. C.
35. A prismatic beam has uniform
A. Depth B. Width
C. Strength D. Cross-section
Ans. D.
36. A well graded soil has a coefficient of
curvature between
A. 10 to 12 B. 7 to 9
C. 4 to 6 D. 1 to 3
Ans. D.
37. How is the deflection in RC beams
controlled as per IS : 456?
A. By using large aspect ratio
B. By using small modular ratio
C. By controlling span/depth ratio
D. By moderating water-cement ratio
Ans. C.
38. A steel beam supporting loads from the
floor slab as well as from wall is termed
as
A. Stringer beam
B. Lintel beam
C. Spandrel beam
D. Header beam
Ans. C.

39. The dimensions of dynamic viscosity μ
are
A. ML–1 T
–2 B. ML–1 T
–1
C. MLT–2 D. M°L
°T
°
Ans. B.
40. The representative fraction 1/2500
means that the scale 1 cm is equal to
A. 0.25 m B. 2.5 m
C. 25 m D. 2.5 km
Ans. C.
41. CPM is the
A. time oriented technique
B. event oriented technique
C. activity oriented technique
D. target oriented technique
Ans. C.
42. Which of the following cement has
maximum percentage of C3S
A. Ordinary portland cement
B. Low heat cement
C. Sulphate resisting cement
D. Rapid hardening cement
Ans. D.
43. Consistency as applied to cohesive soils
is an indicator of its
A. Density B. Moisture content
C. Shear strength D. Porosity
Ans. C.
44. The needle of a magnetic compass is
generally supported on a
A. Bush bearing B. Ball bearing
C. Needle bearing D. Jewel bearing
Ans. D.
45. Stainless steel resist corrosion due to
A. Carbon B. Manganese
C. Chromium D. Sulphur
Ans. C.
46. A barometer is used to measure
A. Very low pressure
B. Very High pressure
C. Pressure difference between two
points
D. Atmospheric pressure
Ans. D.
47. The household energy meter is
A. indicating instrument
B. recording instrument
C. integrating instrument
D. visible instrument
Ans. C.
49. Assertion (A): De sauty’s bridge is
suitable only for pure capacitor.

Reason (R): Capacitors are mostly
perfect.
A. Both A and R are true and R is correct
explanation of A
B. Both A and R are true but R is not
correct explanation of A
C. A is true R is false
D. A is false R is true
Ans. C.
50. A voltmeter using thermocouples
measures
A. RMS value B. Peak value
C. Average value D. Peak of peak
value
Ans. A.
51. To increase Q factor of a coil, the wire
should be
A. Thin B. Thick
C. Long D. Long and thin
Ans. B.
52. The undesirable taste and odours
caused by dissolved gases may be
removed by
A. chemical treatment
B. aeration
C. disinfection
D. reverse osmosis
Ans. B.
53. The biochemical oxygen demand of
treated water should be
A. nil
B. less than 30 mg/I
C. less than 150 mg/I
D. always more than 9 mg/I
Ans. A.
54. The function of sluice valve provided in
pipe line is
A. to reduce the chances of pollution
reaching into the pipe
B. to reduce the pressure on pipes
C. to regulate the flow of water through
the pipes
D. to allow the air to enter the pipe
Ans. C.
55. The source of lead in urban atmosphere
is
A. bursting of cracker in festive season
B. road traffic
C. construction works
D. small scale industries
Ans. B.
56. The noise level decreases with distance
following
A. inverse square law
B. power law
C. directly proportional to intensity
square
D. inversely proportional to intensity
Ans.A

57. The major pollutant that may cause
damage to prestigious monument Taj
Mahal is
A. RSPM along with humidity
B. NOx with HC + Ozone
C. SOx with humidity
D. Organic vapours released from
Mathura refinery
Ans. C.
58. Microphone is a
(an)_________________
A. Input device
B. Output device
C. Storage device
D. Both input and output device
Ans. A.
59. Which of the following is a volatile
memory?
A. Cache memory B. Hard Disk
C. DVD D. CD
Ans. A.
60. Dynamic RAM (DRAM) is slower than
Static RAM (SRAM)
because___________________
A. DRAM uses flip-flops
B. DRAM is costlier
C. DRAM requires refreshing
D. DRAM is cheaper
Ans. C.

No comments:

Post a Comment