- Technical Blog From My Notebook

Saturday, December 3, 2016

MCQ's in Basic Civil Engineering-2




Surveying

56. The sensitivity of a bubble tube can be increased by
a) increasing the diameter of the tube
b) decreasing the length of bubble
c) increasing the viscosity of liquid
d) decreasing the radius of curvature of tube
Ans: a
57. With the rise of temperature, the sensitivity of a bubble tube
a) decreases
b) increases
c) remains unaffected
d) none of the above
Ans: a
58. Refraction correction
a) completely eliminates curvature correction
b) partially eliminates curvature correction
c) adds to the curvature correction
d) has no effect on curvature correction
Ans: b
59. The R.L, of the point A which is on the floor is 100 m and
back sight reading on A is 2.455 m. If the foresight reading on
the point B which is on the ceiling is 2.745 m, the R.L. of point B
will be
a) 94.80 m
b) 99.71 m
c) 100.29 m
d) 105.20 m
Ans: d
60. As applied to staff readings, the corrections for curvature
and refraction are respectively
The above table shows a part of a level field book. The value of X
should be
a) 98.70
b) 100.00
c) 102.30
d) 103.30
Ans: b
63. If the horizontal distance between the staff point and the
point of observation is d, then the error due to curvature of
earth is proportional to
a) d
b) 1/d
c) d2
d) 1/d2
Ans: c
64. Sensitiveness of a level tube is designated by
a) radius of level tube
b) length of level tube
c) length of bubble of level tube
d) none of the above
Ans: a
65. Which of the following statements is incorrect
?
a) Error due to refraction may not be completely eliminated by
reciprocal levelling.
b) Tilting levels are commonly used for precision work.
c) The last reading of levelling is always a foresight.
d) All of the above statements are incorrect.
Ans: d
66. Dumpy level is most suitable when
a) the instrument is to be shifted frequently
b) fly levelling is being done over long distance
c) many readings are to be taken from a single setting of the
instrument
d) all of the above
Ans: c
67. The difference of levels between two stations A and B is to be
determined. For best results, the instrument station should be
a) equidistant from A and B
b) closer to the higher station
c) closer to the lower station
d) as far as possible from the line AB
Ans: a
68. Contour interval is
a) inversely proportional to the scale of the map
b) directly proportional to the flatness of ground
c) larger for accurate works
d) larger if the time available is more
Ans: a
69. An imaginary line lying throughout the surface of ground
and preserving a constant inclination to the horizontal is known
as
a) contour line
b) horizontal equivalent
c) contour interval
d) contour gradient
Ans: d
70. The suitable contour interval for a map with scale 1 : 10000
is
a) 2 m
b) 5m
c) 10 m
d) 20 m
Ans: a
71. Select the correct statement.
a) A contour is not necessarily a closed curve.
b) A contour represents a ridge line if the concave side of lower
value con¬tour lies towards the higher value contour.
c) Two contours of different elevations do not cross each other
except in case of an overhanging cliff.
d) All of the above statements are correct.
Ans: c
72. A series of closely spaced contour lines represents a
a) steep slope
b) gentle slope
c) uniform slope
d) plane surface
Ans: a
73. Direct method of contouring is
a) a quick method
b) adopted for large surveys only
c) most accurate method
d) suitable for hilly terrains
Ans: c
74. In direct method of contouring, the process of locating or
identifying points lying on a contour is called
a) ranging
b) centring
c) horizontal control
d) vertical control
Ans: d
75. In the crosssection
method of indirect contouring, the
spacing of crosssections
depends upon
i) contour interval
ii) scale of plan
iii) characteristics of ground
The correct answer is
a) only (i)
b) (i)and(ii)
c) (ii) and (iii)
d) (i), (ii) and (iii)
Ans: d
76. Which of the following methods of contouring
is most
suitable for a hilly terrain ?
a) direct method
b) square method
c) crosssections
method
d) tacheometric method
Ans: d
77. Select the correct statement.
a) Contour interval on any map is kept constant.
b) Direct method of contouring is cheap¬er than indirect
method.
c) Intervisibility
of points on a contour map cannot be
ascertained.
d) Slope of a hill cannot be determined with the help of
contours.
Ans: a
78. Closed contours, with higher value inwards, represent a
a) depression
b) hillock
c) plain surface
d) none of the above
Ans: b
79. Contour interval is
a) the vertical distance between two consecutive
contours
b) the horizontal distance between two consecutive contours
c) the vertical distance between two points on same contour
d) the horizontal distance between two points on same contour
Ans: a
80. Benchmark is established by
a) hypsometry
b) barometric levelling
c) spirit levelling
d) trigonometrical levelling
Ans: c
81. The type of surveying which requires least office work is
a) tacheomefry
b) trigonometrical levelling
c) plane table surveying
d) theodolite surveying
Ans: c
82. Intersection method of detailed plotting is most suitable for
a) forests
b) urban areas
c) hilly areas
d) plains
Ans: c
83. Detailed plotting is generally done by
a) radiation
b) traversing
c) resection
d) all of the above
Ans: a
84. Three point problem can be solved by
a) Tracing paper method
b) Bessels method
c) Lehman’s method
d) all of the above
Ans: d
85. The size of a plane table is
a) 750 mm x 900 mm
b) 600 mm x 750 mm
c) 450 mm x 600 mm
d) 300 mm x 450 mm
Ans: b
86. The process of determining the locations of the instrument
station by drawing re sectors from the locations of the known
stations is called
a) radiation
b) intersection
c) resection
d) traversing
Ans: c
87. The instrument used for accurate centering in plane table
survey is
a) spirit level
b) alidade
c) plumbing fork
d) trough compass
Ans: c
88. Which of the following methods of plane table surveying is
used to locate the position of an inaccessible point ?
a) radiation
b) intersection
c) traversing
d) resection
Ans: b
89. The two point problem and three point problem are
methods of
a) resection
b) orientation
c) traversing
d) resection and orientation
Ans: d
90. The resection by two point problem as compared to three
point problem
a) gives more accurate problem
b) takes less time
c) requires more labour
d) none of the above
Ans: c
91. The methods used for locating the plane table stations are
i) radiation
ii) traversing
iii) intersection
iv) resection
The correct answer is
a) (i) and (ii)
b) (iii) and (iv)
c) (ii) and (iv)
d) (i) and (iii)
Ans: c
92. After fixing the plane table to the tripod, the main
operations which are needed at each plane table station are
i) levelling
ii) orientation
iii) centering
The correct sequence of these operations is
a) (i), (ii),.(iii)
b) (i), (iii), (ii)
c) (iii), (i), (ii)
d) (ii), (Hi), (i)
Ans: b
93. Bowditch rule is applied to
a) an open traverse for graphical adjustment
b) a closed traverse for adjustment of closing error
c) determine the effect of local attraction
d) none of the above
Ans: b
94. If in a closed traverse, the sum of the north latitudes is more
than the sum of the south latitudes and also the sum of west
departures is more than the sum of the east departures, the
bearing of the closing line is in the
a) NE quadrant
b) SE quadrant
c) NW quadrant
d) SW quadrant
Ans: b
95. If the reduced bearing of a line AB is N60°W and length is
100 m, then the latitude and departure respectively of the line
AB will be
a) +50 m, +86.6 m
b) +86.6 m, 50
m
c) +50m, 86.6
m
d) +70.7 m,50
m
Ans: b
96. The angle between the prolongation of the preceding line
and the forward line of a traverse is called
a) deflection angle
b) included angle
c) direct angle
d) none of the above
Ans: a
97. Transit rule of adjusting the consecutive coordinates of a
traverse is used where
a) linear and angular measurements of the traverse are of equal
accuracy
b) angular measurements are more accurate than linear
measurements
c) linear measurements are more accurate than angular
measurements
d) all of the above
Ans: b
98. Which of the following methods of theodolite traversing is
suitable for locating the details which are far away from transit
stations ?
a) measuring angle and distance from one transit station
b) measuring angles to the point from at least two stations
c) measuring angle at one station and distance from other
d) measuring distance from two points on traverse line
Ans: b
99. Subtense bar is an instrument used for
a) levelling
b) measurement of horizontal distances in plane areas
c) measurement of horizontal distances in undulated areas
d) measurement of angles
Ans: c
100. Horizontal distances obtained by thermometric
observations
a) require slope correction
b) require tension correction
c) require slope and tension corrections
d) do not require slope and tension corrections
Ans: d
101. The number of horizontal cross wires in a stadia diaphragm
is
a) one
b) two
c) three
d) four
Ans: c
102. If the intercept on a vertical staff is observed
as 0.75 m
from a tacheometer, the horizontal distance between
tacheometer and staff station is
a) 7.5 m
b) 25 m
c) 50
d) 75 m
Ans: d
103. For a tacheometer the additive and multiplying
constants
are respectively
a) 0 and 100
b) 100 and 0
c) 0 and 0
d) 100 and 100
Ans: a
104. If the focal length of the object glass is 25 cm and the
distance from object glass to the trunnion axis is 15 cm, the
additive constant is
a) 0.1
b) 0.4
c) 0.6
d) 1.33
Ans: b
105. Overturning of vehicles on a curve can be avoided by using
a) compound curve
b) vertical curve
c) reverse curve
d) transition curve
Ans: d
106. Different grades are joined together by a
a) compound curve
b) transition curve
c) reverse curve
d) vertical curve
Ans: d

No comments:

Post a Comment